Ohrev jedla v mikrovlnnej rúre sa stal bežným prakticky v každej domácnosti a navzdory tomu, že z jej používania majú ľudia od začiatku obavy. Ako sa však ukazuje, tieto obavy by nemali vychádzať z mikrovlnného žiarenia, ktoré zariadenie k ohrevu využíva, pretože to v skutočnosti pre človeka nepredstavuje prakticky žiadne riziko. Používanie mikrovlnky je spojené s celkom iným rizikom, ktoré sa však dá veľmi jednoducho eliminovať.
Výhody používania mikrovlnnej rúry
V porovnaní s ohrevom potravín klasickým spôsobom, teda na vzduchu alebo prostredníctvom tepla, priniesla mikrovlnka revolúciu v rýchlosti, akou je možné dosiahnuť rovnakého výsledky. Ohrev či rozmrazovanie je možné pomocou mikrovlnnej rúry dosiahnuť v oveľa kratšom čase a mikrovlnné žiarenie naviac umožňuje potraviny i čiastočne spracovávať. V mikrovlnke je tak možné si pripraviť párky, varené vajíčka alebo jednoduché zákusky, na komplexnejšie pokrmy je však vždy použiť tradičné postupy na sporáku či v bežnej rúre. Jednou z výhod používania mikrovlnnej rúry je zachovanie živín v potravinách, ktoré sa ničia teplom či opakovaným ohrevom bežným spôsobom.
Riziká spojené s používaním mikrovlnky
Rýchly ohrev v mikrovlnnej rúre zapríčiňuje elektromagnetické žiarenie, ktoré pôsobí na molekuly jedla a rozkmitáva ich. Práve z tohto dôvodu má veľa ľudí stále obavu z používania mikrovlnky, pretože žiarenie môže ovplyvňovať zdravie pokožky či tkanív. Ak je mikrovlnka bez závady, ožiarenie však nehrozí a toto riziko je minimálne. Ak je však niektorá z častí rúry poškodená, rozhodne ju nepoužívajte. Väčším problémom než žiarenie sú však baktérie, ktoré sa v rúre môžu množiť, pretože ich vlnenie neničí rovnako ako teplo. Z tohto dôvodu je treba mikrovlnku pravidelne čistiť (ideálne aspoň otrieť po každom použití). V opačnom prípade sa kolónie patogénnych baktérií dostávajú späť do zohriateho jedla.






