Pitie kávy je v našich končinách pomerne obľúbeným zvykom a stále viac ľudí si zakladá na výbornej chuti. Práve preto sa spôsobu prípravy kávy venuje veľmi veľká pozornosť a sú pri nej používané špeciálne prístroje a postupy. Vedľa vlastného procesu prípravy je potom nevyhnutné používať kvalitnú surovinu – ideálne čerstvo namleté pražené zrnká, ktoré dodávajú nápoju nezameniteľnú arómu. Ak si skvelú kávu chcete každý deň pripravovať v pohodlí domova, je potrebné sa vedľa zadováženia s vhodných pomôcok pre jej varenie orientovať i na správne postupy skladovania, aby nedochádzalo k postupnej degradácii zŕn či mletej zmesi, a tým strate dôležitých chuťových a aromatických vlastností. Ako teda kávu správne skladovať?
Na čo si dávať pozor pri výbere a skladovaní kávy
Kávovým zrnám alebo obecne mase škodia predovšetkým základné faktory spôsobujúce degradačné procesy potravín, čiže prístup kyslíka, ktorý je príčinou oxidačného starnutia ďalej podporovaného zvýšenou teplotou, pôsobením slnečného žiarenia či vlhkosti (ktorá zjednodušuje napadanie kávy mikroorganizmami).
Ako nakupovať kvalitnú kávu
Už pri výbere kávy by ste mali uvažovať nad tým, v akých podmienkach bola skladovaná u dodávateľa – ideálna je minimálna doba od praženia kávy a predaj z uzatvorených nádob. Ak máte vlastný mlynček, vyhnite sa nákupu už namletej kávy – procesom mletia sa otvoria zrná a môže do nich jednoduchšie prenikať vlhkosť.
Ako skladovať kávu doma
Kvalitná káva sa obvykle predáva v papierových vreckách. Tie nepredstavujú dostatočnú ochranu zmesi pred nežiaducimi faktormi. V domácich podmienkach by mala byť káva vždy skladovaná v utesnenej nádobe alebo uzatvárateľnom plastovom vrecku s minimálnym prísunom vzduchu. Optimálne je kávu ponechať v pôvodnom papierovom obale a vložiť ju do plechovej alebo tmavej sklenenej nádoby s utesneným vrchnákom a uložiť na miesto s nízkou teplotou a mimo dosah slnečného žiarenia. Rozhodne k tomuto účelu nevyužívajte chladničku – ak by bola nádoba zle utesnená, môžu do kávy prenikať iné pachy a zároveň sa v nej kondenzovať vlhkosť vplyvom rýchleho striedania teplôt pri otváraní a zatváraní. Ak nemáte k dispozícii skrinku so stabilnou teplotou, je možné kávu uchovávať v mrazničke, ale to len v krajných prípadoch s možnosťou odoberania malého množstva pre aktuálnu spotrebu.