Ovocie a zelenina by nemali chýbať v našom jedálničku, pretože obsahujú veľa vitamínov a minerálov podporujúcich jednotlivé orgány nášho tela a pomáhajú nám zostávať zdravými a udržiavať si vytúženú postavu i kvalitu pleti. Potraviny, ktoré sú schopné poskytnúť ľudskému telu viac prospešných látok so synergickým účinkom sú označované ako superpotraviny a kokos sa do tejto kategórie rozhodne radí.
Kokos a suroviny, ktoré z neho získavame
Kokosový orech je najväčším semenom na svete a získava sa z neho hneď niekoľko surovín, ktoré sa využívajú predovšetkým v potravinárstve a kozmetickom priemysle. Základným produktom z kokosu je kokosový olej, ktorý je možné výborne využiť nielen ako klasický olej v kuchyni (na vyprážanie ale i do šalátov), ale tiež ako klasický pleťový olej s veľmi dobrým faktorom ochrany proti UV žiareniu. Kokosová masa, čiže biela dužina, ktorá sa nachádza vnútri kokosového orecha, je klasickou ingredienciou v cukrárstve a naviac je z nej možné získať kokosové mlieko. To sa dá využívať ako náhrada klasického kravského mlieka. Po otvorení kokosového orecha z neho vyteká kokosová voda, ktorá je výborným nápojom s priaznivými účinkami na ľudský organizmus (ide o sterilnú tekutinu s vyvážením zložením, ktorá pomáha vyrovnať elektrolytickú nerovnováhu).
Kde všade kokosové produkty v tele pôsobia
Všetky časti kokosového orecha (s výnimkou škrupiny) obsahujú celú paletu telo podporujúcich látok. Kokosový olej vstrebávaný cez pokožku alebo z jedla vás ochráni pred patogénmi a infekciami a pomáha predchádzať vzniku nádorov a ťažkostiam so štítnou žľazou, srdcom a funkciami mozgu. Taktiež podporuje črevá a tráviaci systém. Dužina kokosu je bohatá na mangán, meď a draslík, ktoré podporujú nervový a imunitný systém a pomáhajú s úbytkom hmotnosti v podobe tukov. Do kokosového mlieka prechádzajú ďalšie veľmi dôležité minerály a minerály, ako sú železo, selén, sodík či horčík a priaznivo pôsobí na imunitu a srdce.